Café Access
Mat, recept och tips både till vardags och fest

Nyårs mat

tisdag, 30 december 2008 10:33 by Nina

Nu när julen är över och maten som man lagat är slut så är det bara att börja fundera ytterligare på vad man ska laga till nyår.

Jag tänkte ha middagsbjudning för ett par vänner och faktiskt lägga ner ytterligare tid på matlagningen, hur lite lust jag nu än har med det.

Som vanligt så var jag tvungen att kolla in vad alltommat hade att komma med denna gången, jag hittade faktiskt ett par alternativ som kändes som något att ha. Så nu blir det bara att slänga på sig jackan och ta sig ut och handla vad som behövs.

 

Currently rated 1.5 by 157 people

  • Currently 1,490445/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

5 dagar kvar till jul!

fredag, 19 december 2008 11:25 by Nina

Nu är det bara fem dagar kvar till jul! Helt underbart. Tiden går snabbt och jag minns alla detaljer från förra julen så väl. Det känns lite som om det vore igår.

Jag hade tänkt att börja med lite mat idag, är lite otålig och oroad över att det inte kommer bli bra. Man har ju byggt på sina matlagningskunskaper en aning sedan förra året, så de människor vi valt att fira jul med kommer ha en del förväntningar på en.

 

God jul och gott nytt år allihopa!

Currently rated 1.5 by 8 people

  • Currently 1,5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lyckas med julskinkan och övrigt julstök

onsdag, 17 december 2008 10:33 by Nina

Man märker verkligen av att det börjar närma sig juletider nu, människor springer runt som galna efter att få tag i de sista julklapparna, julpyntet och den mat som man redan kan laga nu inför jul.

Det är nog få saker som ger en mer ihållande stress än jul, just nu kan jag inte komma på någon. Det är väl så dock, när man lever mitt uppe i det själv.

Det som oroar mig mest är att få julskinkan att bli bra, hittills har jag lyckats varje år men med samma prestationsångest. Det är inget lätt sak att få julskinkan att inte bli torr och smaklös. 

Jag kollade runt lite nu på internet efter matnyttiga (vilken ordvits!) tips och knep till att lyckas med julskinkan precis som man vill ha det.

Hittade ett jättebra recept på griljering utav julskinkan, så jag tänkte försöka mig på att inte bara få det att smaka gott utan även se lite snyggt ut.

 

 

Currently rated 5.0 by 1 people

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mobil tandvård

måndag, 15 december 2008 09:35 by Nina

Jag fick lära mig ett nytt ord nu i helgen, som var lite spännande. En väns mamma hade nämligen prövat på att få mobil tandvård, det innebär att en tandläkare kommer hem till personen i fråga och utför en tandvårdskontroll.

Jag tycker verkligen det är en grej i rätt riktning, ju mer förmåner de äldre får destå mindre rädd blir man för att bli gammal.

I dagsläget när man läser alla skräckhistorier om alla som blir bemötta och omhändertagna på fel sätt när de når åldern då de inte klarar sig själv är förfärligt!

 

Ja tack till mobil tandvård i framtiden!

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Julbak

måndag, 8 december 2008 09:37 by Nina

Tanken slog mig precis, jag glömde helt totalt bort julbaket nu i helgen!

Satt och kollade in lite recept och såg precis något som verkade vara en given sak för julbaket, nämligen att göra sin egen marsipan. Om tiden finns så vore det ganska roligt att göra någon typ av kombination med egen pepparkaksdeg och egen marspian till julen. Kanske ett pepparkakshus med marsipan detaljer? Eller så är det en för ambitiös idé för oss med tidsbrist. Om barnen tycker idén är lika bra som jag så blir det nog så i alla fall, att man får ta sig den här tiden.

Det är ju bara jul en gång om året trots allt.

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Irländskt fläskkött på resturanger?

måndag, 8 december 2008 08:46 by Nina

Ibland är man ganska glad att man faktiskt är kräsen med vad man köper/beställer både på restaurang och i vardagen.

Läste precis en artikel om att man inte bör äta irländskt fläskkött då det innehåller Dioxin som kan bli skadligt för människan i längden. Det verkar dock inte vara så farligt om man äter det i mindre doser. För de som brukar äta fläskkött är det en välbehövlig varning.

"Det svenska Livsmedelsverket har ännu inte fått någon information från de irländska eller brittiska myndigheterna om hur höga halter det rör sig om. Man väntar också på besked om hur stora mängder som har exporterats till Sverige och om fläsket kommer från de drabbade gårdarna"

Det här är väl något jag får informera mina vänner och bekanta om, alla är inte lika noga med vad de äter.

Man läser ju bara mer och mer om det här hela tiden, det verkar aldrig finnas något slut på de som säljer vidare kött. Först ICA och nu det här. Det är synd att man faktiskt använder kött så mycket man gör i matlagning, annars hade jag nog gärna gjort valet att bli vegetarian.

Currently rated 1.5 by 351 people

  • Currently 1,502841/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Personalfest

onsdag, 3 december 2008 15:59 by Nina

Då var det dags för den årliga personalfesten, den kom med ganska kort varsel. Festen inträffar redan nu under fredagen denna vecka.

En lite förtidig julfest helt enkelt. Det brukar alltid vara en trevlig tillställning när det vankas personalfest, man får en chans att prata om lite annat utöver jobb. Fast det är väl lite så, att man trots detta pratar om jobb i alla fall.

Jag personligen har inget direkt gemensamt med mina kollegor, sådärför brukar det vara en ganska stor trygghet att diskutera just jobb. 

Det hade kanske blivit en konstig situation om man helt plötsligt börjar prata om matlagning där när man äter den mat som severas, kanske tar en del det som någon form av kritik. Man vill ju inte gärna ses som en översittare i sådana lägen, även om jag faktiskt vet vad jag pratar om när ämnet matlagning kommer på tapeten.

 

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5