Café Access
Mat, recept och tips både till vardags och fest

Gör egen pepparkaksdeg

fredag, 28 november 2008 14:41 by Nina

Det är så småningom dax nu att ta fram julpysslet, så säger i alla fall mina barn. De har redan börjat pyssla och greja i skolan, en annan har ju inte ens hunnit tänka tanken på vart lådan med julpyntet ligger någonstans.

I helgen däremot så tänkte jag börja så smått. Jag tänkte faktiskt baka egna pepparkakor, eller rättare sagt göra pepparkaksdegen själv.

Därefter är det väl tänkt att det blir lite knäck och småpyntande om tiden finns till. När man har barn så är det svårt att hinna med allt man vill göra, man får helt enkelt planera en dag i taget.

Först: Pepparkakor

Sedan: Knäck och pynt

Jag måste först utav allt hitta julskivorna som jag har lagt någonstans, ingen kan väl baka utan julmusik?

Här hittar du hur du gör egen pepparkaksdeg!

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Bristande sjukhusstädning

torsdag, 27 november 2008 11:03 by Nina

Ibland tappar man verkligen hakan, läste precis om bristande sjukhusstädning på Danderyds sjukhus. Detta är helt otroligt! Hur i världen kan de hålla en sådan låg standard? Hur kan det bara vara något som går människor förbi?

Det är hur viktigt som helst med renlighet, speciellt på sjukhus. Jag vet med mig att jag tjatar på familjen här hemma kring renlighet i köket och hur viktigt detta är för att hålla bakterierna borta från maten, ändå hålls det renare än i de flestas kök.

Att ha det såhär på ett sjukhus, ja.. Jag vet inte ens vad jag ska säga. Det som är mest chockerande är när mannen om gått ut i media lovas att få ett eget rum vid operation, men det är precis som han säger "Synd bara att han inte kan lova alla enskilt rum".

Borde det inte bli en mer vinnande situation om de faktiskt såg till att det städades regelbundet, så svårt är det väl ändå inte? Eller?

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Glögg

onsdag, 26 november 2008 14:16 by Nina

Jag har varit så himla sugen på glögg nu den senaste veckan, så idag gick jag faktiskt över till Ica på middagsrasten och köpte mig en flaska.

Helt vanlig hederlig glögg och såklart nötter, russin och mandlar som man kan ha i. Tyvärr missade jag helt att alltommat.se faktiskt hade glöggprovning och har även betygsatt detta, hade jag vetat det tidigare så hade kanske inte valet av glögg varit så självklart.

Missa inte året glöggtest!

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Eventarrangör

måndag, 24 november 2008 08:46 by Nina

Jag har funderat lite på om man kanske ska byta jobb? Nu har det varit två olika slags event som man fått hålla i. Både halloweenfesten samt bröllopsfesten, i och för sig var jag någon slags av "Matvärd" på bröllopet och höll ju givetvis inte i hela, dock är det också en typ av event.

Man kanske helt enkelt borde bli eventarrangör, det kanske kan fungera som någon slags hobby om man nu som jag faktiskt trivs med det nuvarande jobbet.

Så, ett uppdrag till alla mina vänner som läser det här: Om ni ska anordna något typ av event framöver, anlita mig som er eventarrangör. Ni gör både mig och dig en tjänst (hoppas jag?).

Currently rated 1.5 by 275 people

 • Currently 1,469065/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Matinköp

fredag, 21 november 2008 08:15 by Admin

Är bara tvungen att tipsa om ett jätteroligt test jag gjorde nyss här på morgonkvisten angående matinköp. Dock tänker jag inte tala om mina resultat, man skäms en smula. Det enda jag kan avslöja är ju att det här inte kommer göra vår familjs matekonomi mindre direkt.

Jag överskattar priser, men köper massa extra grejer. Därför blir det ju så dyrt i slutändan.

 

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Tags:   matinköp, matekonomi, priser, dyrt
Categories:   Vardag
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Porträttfotografi på barnen

torsdag, 20 november 2008 15:44 by Nina

Nu har jag vänt och vridigt på de korten som jag köpte från det företag som har hand om skolfotografierna. Jag är inte nöjd! Inte för att mina barn ser hemska ut på något sätt, men ljuset på bilderna ser jätteknepigt ut.

För min del så är dessa fotografier väldigt viktiga och minnesvärda. Jag sätter nämligen upp alla bilder på mina två små för varje år som går.

Dessa foton drar jag mig för att ens visa för släktingar. Hur kommer det sig? Borde inte de se till att anlita bra fotografer? Det kan väl inte enbart vara för mig som detta är viktigt? De finns ju fler som köper de svindyra porträttfotografierna.

Nej, det är dags att släpa iväg barnen till en riktig fotograf, som kan fota och som kan göra att mina barn ser ut som mina barn på porträttfotografierna.

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Skaffa parvänner

tisdag, 18 november 2008 16:31 by Nina

Vad härligt trevlig middagen blev med vänninorna nu i helgen! Jag hörde dock en väldigt lustig sak som en utav vänninorna berättade, nämligen om ett community för par!

Hur rolig är inte den idén?

Som gift, förlovad eller sambo så har man ganska svårt att hitta vänner utöver de man redan har. Så en sådan sajt är ju perfekt, så länge det håller sig inom vänskapsgränsen...

Ingenting som jag känner att jag vill testa på, då jag redan känner att de vänner jag har räcker och blir över. Men kanske för någon annan?

Den sida hon hade hört talas om var: www.couplezz.com kanske är det något för dig?

Skicka gärna en kommentar i sådana fall och ge mig en utvärdering. Någon gång kanske man förlorar någon vän.

OBS. Sajten är på engelska!

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Spa och skönhet

fredag, 14 november 2008 14:13 by Nina

Helgen lämnades faktiskt oplanerad, till för någon dag sedan då min närmsta vännina ringer och kommer med det underbara förslaget "Vin och tjejsnack".

Såntdär som även kvinnor i våran ålder behöver emellanåt. Tanken på matlagning slog ju mig givetvis, det hade varit så roligt att laga mat till mina vänninor för att visa någon form av uppskattning att de faktiskt kommer över för att sällskapa lördagkvällen. En riktig SPA-middag helt enkelt.

Laga lite mat, köpa lite ansiktsmasker, ha lite pedikyr, dricka vin och bara känna sig omhändertagen. Kanske lägga någon enkel make-up och gå ut och ta något glas vin också, det var verkligen längesedan.

Så, planerna för idag blir att förbereda och imorgon blir det god mat, snygga vänninor och en förhoppningsvis väldigt trevlig kväll.

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Matinköp

onsdag, 12 november 2008 08:40 by Nina

 

Matinköp, vi alla har väl ändå problemet att man får springa i affären åtminstone ett par gånger per vecka. Inte sällan är det av orsaken att vi glömt bort att köpa smör eller något liknande.

Läste precis ett tips angående att man faktiskt borde handla veckovis. Men för oss som gör det redan och ändå inte får det att gå ihop?

Sedan läste jag även att matbudgeten bör ligga någonstans mellan 1500-1800 per person och månad. Det fick mig att skratta, i våran familj lägger vi nog mer pengar på mat än vad någon vanlig svensson familj gör.

Man kanske borde prioritera om lite granna?

Fläskfilé kanske inte passar sig på en onsdag trots allt...

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Möhippa!

måndag, 10 november 2008 09:41 by Nina

Under helgen som var blev jag inbjuden till min systers bästa väns bröllop. Jag blev faktiskt till och med tillfrågad att vara ansvarig över maten, min systers vän vet vilket intresse jag har i matlagning och behövde helt enkelt hjälp.

Det är bara tacka och ta emot, all erfarenhet är ju bra erfarenhet har jag hört. Om man bara använder den rätt.

Under bröllopet kommer givetvis det finnas en catering firma, bröllopet blir ju ganska litet.

Jag har ansvaret för att se över att allt är färskt, smakar bra och ser bra ut. Utöver catering personalen då givetvis, det är väl lite mer som en extra koll ifall någon missar något. Det är väl alltid så, bröllop ska ju vara perfekt. 

Jag blev ju givetvis medbjuden till möhippan också, det kommer bli en trevlig kväll. Min syster berättade lite om vad som kommas skall, det är inget jag yttrar mig om dock. Man vet ju aldrig om personen ifråga läser det här, då vore det tråkigt att avslöja allt.

Det enda jag kan säga är att kvällen kommer bli full utav skratt, tokiga foton, god mat och en sjuhelsikes bra möhippa helt enkelt. Det ser jag verkligen fram emot.

Jag hittade en lite skoj artikel eller rättare sagt fråga kring möhippe "hysterin", ena kommentaren där angående att låtsas dricka en öl en hel kväll för att slippa bli för rund om fötterna var ju hur bra som helst! Det kanske inte kommer behövas vid själva möhippan, men det är ju ett tips man definitivt kan ta med sig vid andra tillfällen. 

 

Halloween festen blev förresten mindre lyckad.

Catering firman höll inte riktigt de mått vi hade förväntat oss och det var en ganska tunn skara människor som faktiskt dök upp utklädda.

Det blir ingen hallloweenfest nästa år, då får det bli lite matlagning med familj och bara de närmsta vännerna istället.

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Snart jul

fredag, 7 november 2008 08:47 by Nina

Ja, då var det en dag kvar innan festen kommer till skott. Det enda som ska inhandlas nu såhär en dag innan är utstyrseln.

Klart man ska vara utklädd! Förhoppningsvis finns det även utklädnads-prylar på rea nu också, såhär efter halloween.

 

Det är förresten svårt att inte känna en vag känsla utav julafton när det börjar bli lite kyligare ute.

Frosten på morgonen, tvånget att skrapa bilen, ljusslingor som staden redan satt upp i förväg.

Det enda som saknas är julmusiken, pepparkaksbakandet, snön och även julstressen såklart. Man ska hinna köpa julklappar till alla som ska vara med i julfirandet, man ska slå in alla julklappar, klä granen, fira advent med familjen, hinna göra julgodis och även lite annat småpyssel.

Ändå är det en blandad förtjusningskänsla som når mig. Det finns faktiskt en hel del charm, även med den mest stressande högtiden på hela året. Värmen, gemenskapen och självklart barnens förtjusning över alla nya prylar som de kommer få utav tomten.

Ge mig jul. Helst idag, tack!

 

 

Currently rated 1.5 by 221 people

 • Currently 1,506785/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Hushållssysslor

måndag, 3 november 2008 16:22 by Nina

 

Blev så full i skratt nu nyss, läste en artikel angående att kvinnor gör "för mycket" hushållssysslor i hemmet och riskerar ohälsa.

"I snitt gör kvinnor tre gånger så mycket hemarbete. Och ännu värre är det när både kvinnan och mannen jobbar mer än heltid i yrkeslivet. I sådana par sliter kvinnan fyra gånger så mycket i hemmet."

Tanken som slog mig då är, hur gör alla singel människor? De som faktiskt måste göra det, som är ensamstående till exempel.

De mår väl lika dåligt dem. Visserligen är det ju bra om man kan dela på det husliga sysslorna, men om nu kvinnan mår dåligt över det varför gör hon det ens?

Varför överlåter hon inte det till mannen? Någon måste ju göra det och i det här läget skulle säkert en hushållssyssla-strejk fungera. Eller?

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Måndag, igen.

måndag, 3 november 2008 10:35 by Nina

 

Det har blivit en lite klen uppdatering här på sistone. Mycket planering har behövts göra inför halloweenfesten som fortfarande är uppe på tapeten, nästa helg blir denna av och vi har bokat både lokal och catering.

Det hela har tagit sin lilla planering och runt ringande, men det är inga frågetecken kring det med tanke på den korta varseln vi har haft.

Jag tror att jag drabbats lite utav måndags-sjukan idag. Jag är oerhört trött och känner mig inte alls utvilad efter helgen, trots detta att helgen faktiskt har varit väldigt lugn och skön.

Under lördagen lagade jag faktiskt någonting som barnen uppskattade väldigt mycket, nämligen pizzabullar.

Jag har alltid tyckt att det verkade överskattat och inte alls speciellt aptitligt, men jag blev positivt överraskad. Ytterligare en sak att skjuta till listan på mat som faktiskt blir riktigt bra.

Receptet jag använde mig utav hittar du här.

Currently rated 1.5 by 8 people

 • Currently 1,5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5